Laatste dag aan de kust! - Reisverslag uit Essaouira, Marokko van Frans & Carry Gool-Floris - WaarBenJij.nu Laatste dag aan de kust! - Reisverslag uit Essaouira, Marokko van Frans & Carry Gool-Floris - WaarBenJij.nu

Laatste dag aan de kust!

Blijf op de hoogte en volg Frans & Carry

06 Maart 2017 | Marokko, Essaouira

Zondag 5 maart
Allereerst even over ons fotoprobleem. Het up-loden wil niet echt goed gaan, steeds maar een paar foto's en als we er dagelijks 10 op willen plaatsen zijn we uren bezig en soms lukt dat ook nog niet. Dus foto's komen vaak pas later op de avond of de dag daarna. We hebben inmiddels ons "probleem" bij de redactie van de site voorgelegd en wachten nog op een reactie.
Vandaag de kustweg N1 naar het noorden gereden weer een mooie rit en we zien weer heel veel onderweg. We rijden langs bananenplantages, zien de geiten in de bomen hangen,klimmen en eten van de Arganblaadjes en vruchten. Dit gebied is bij uitstek het "Argan" gebied. De arganbomen zie je hier kilometer na kilometer, heel erg veel bomen. De pitten in de vrucht van deze boom gebruiken ze om olie uit te persen. Deze gebruiken ze, in de keuken als dressings of voor het koken in de tagines en olie voor de cosmetica en de nodige soorten crème's. Heel veel winkeltjes langs de weg die ieder hun eigen producten verkopen.
We zien van die "TIG" bussen! Zo noemde we die vroeger bij de garage als ze weer vertrokken naar Marokko en Turkije. Ford Transits met Trekhaak, Imperial en Gordijnen ;-) en geloof ons, de bussen uit de jaren 70 en 80 rijden hier nog steeds rond. We zien de vrachtwagentjes met twee lagen lading en dan is de 2etage waar de schapen en de koeien staan.
We lunchen in en vissersdorpje wat helemaal verpaupert is, nog wel veel vissersbootjes in de kleur blauw maar of ze nog uitvaren? Als we nog even het kustplaatsje Sidi Kaouki bezoeken zien we een heus windmolenpark, ja ja het komt hier ook voor! Vlak voor we bij de camping komen staan tussen de bomen een aantal dromedarissen bij elkaar, wel weer met touwen om de poten zodat ze niet weg kunnen. We staan op een mooie natuurcamping (vrije plaatsen en door elkaar) Village Ida Ougourd. Een borrel om 16.30 uur in het zonnetje met onze medereizigers en om 19.00 uur het gezamenlijke diner. Wij hebben kip met citroen gegeten was erg lekker in een tajine met veel olijven (een paar dagen geleden al opgegeven anders kan de keuken het niet aan)
Maandag 6 maart.
Stadsbezoek aan Essaouira. De luxe 9 persoons bussen staan om 9.30 uur op ons te wachten. Was eens een keer niet zo heel vroeg op weg, ook wel eens fijn!
Essaouira is een typische Marokkaanse stad, volgens ons capitoolboek een van de meest betoverende plaatsen, het heeft een prettig klimaat, er wonen veel kunstenaars, vroeger een hippiestad en nu een geliefd ooord voor de surfers. Vandaag is het weer een warme dag. Aan de kust waait een windje wat het wel aangenaam maakt. We vullen ons bezoek zelf in tot 15.00 uur. We beginnen in de haven (Scala du Port) waar om 10.00 uur nog volop reuring is, veel boten, veel vis, veel mensen en veel stank! Op een "werf" ligt een grote houten boot in aanbouw. Er wordt volop getimmerd en ze zijn graag bereid om te vertellen hoe ze dat doen en wanneer hij klaar is. (Ze hebben nog een jaar nodig) Frans is helemaal geïnformeerd (voor 20 dirham) en rondgeleid! We wandelen langs de stadswallen en zien de vrouwen in hun karakeristieken "haik" kleding. Wij noemen ze burka's maar dan in wit, room of beige gekleurd. Natuurlijk bezoeken we de Soek Jdid die hier keurig verzorgd is. Mooie bredere gangen, alles schoon geveegd, geen rommel en mooi en is alles bij elkaar. Heel veel kleedjes, kleden en tapijten maar dan alle winkels bij elkaar. Alle arganwinkeltjes bij elkaar en ook veel kunstwinkeltjes met schilderwerk uit eigen atelier en voorwerpen gemaakt van thulahout. Een kostbare houtsoort die alleen in deze streek voorkomt waar ze dan van alles van maken. (Juwelenkistjes, beeldjes en doosjes in alle soorten en maten.
We sluiten de middag af met een duik in het mooie zwembad van de camping, het is hier toch weer dik 30 Gr!
Morgen weer naar de camping in Marrakech waar we al eerder hebben gestaan als een tussenstop richting de woestijn en de bergen. We krijgen het advies om voor een aantal dagen boodschappen in te slaan, dat doen we morgen dan ook!
P.s. Er worden geen spelletjes of kwisjes gedaan door of met de groep. Er zijn een viertal mannen die graag met hun ballen gooien! (Jeu de boule wel te verstaan) alle anderen medereizigers gebruiken de spaarzame vrije tijd om wat te lezen, puzzelen of een wasje te doen!

Verslag uit: Marokko, Essaouira

Frans & Carry